PLAN LIBRE

2021 - d.n.f.

Grimbergen, België

Het perceel is gelegen in een rustige straat, grenzend aan een achterliggend parkgebied. De bouwheer heeft een grote verbondenheid met de natuur, wat ook te zien is in hun professioneel en persoonlijk werk. Een belangrijk uitgangspunt van dit ontwerp was het doortrekken van het park doorheen de woning. Een verbondenheid tussen park en woning werd gecreëerd.

Het tweede uitgangspunt was een open plan met flexibiliteit naar de toekomst. Een vierkant van 13m40 x 13m40 van stalen kolommen vormt de hoofdstructuur. Centraal in het plan is massa gecreëerd door een cirkelvormig volume waarin een organische, massieve trap de verdiepingen verbindt. De cirkelvormige trappenkoker doet eveneens dienst als lichtvang tot diep in het volume.

In het ontwerp onderscheiden zich drie primaire materialen. Op het gelijkvloers vormt lichtkleurige natuursteen een massieve sokkel die het plan libre doorsnijdt. Ruimtelijkheid en privacy werd hierdoor gecreëerd . Op de eerste verdieping werd het geraamte bekleed met hout . Deze twee werden gescheiden door een gevelband, die in lichtkleurig beton zal uitgevoerd worden. De diversiteit aan materialen zorgt voor een subtiele gelaagdheid in de gevel. 


Tekengebied-1KG
Tekengebied-2KG1
Tekengebied-3KG