CORNER HOUSE

2018- Opgeleverd

Merchtem, België

Corner house situeert zich op een atypisch perceel in een landelijke omgeving. Het perceel is breed aan de straatzijde en wordt smaller richting de tuin. In het midden van de voorgevel is er een knik, waarbij het linkse deel van de voorgevel de voorbouwlijn van de linkse buren volgt en het rechtse deel van de voorgevel de rechtse buren volgt. Deze elementen, gecombineerd met een minder goede oriëntatie, zorgden voor een interessante uitdaging van bij het begin van het ontwerp. 

Het perceel volledig volbouwen zou een te groot volume worden in het straatbeeld. Door de aanwezige knik zou er geen cohesie zijn tussen het linkse en het rechtse deel. Om deze reden werd er afgestapt van 1 groot volume.  Er is gestreefd naar een zo compact mogelijk volume dat aansluit bij de rechtse buur. Aan de linkse zijde ontstaan op het gelijkvloers overdekte staanplaatsen. Meteen daarboven wordt op de 1e verdieping een patio gecreëerd met aansluitend terras. De patio wordt met de straat afgescheiden door verticale lamellen.  Door het creëren van een patio  aan de zonnekant ontstaat er maximale lichtinval doorheen de dag in de volledige woning. De linkse muur, grenzend aan de patio en de linkse buur kan afgewerkt worden met beplanting, waardoor er een groene binnen – buiten beleving ontstaat op het terras en in de leefruimtes.

Studie - Stabico ingenieursbureau

Foto's - Stan Guldemont

Tekengebied-1ch
Tekengebied-2ch
Tekengebied-9ch
Tekengebied-4ch