KERKVIJVER

2021 - Opgeleverd

Merchtem, Belgiƫ

De bestaande cottagevilla Villa de Borght, beter gekend als de Kerkvijver, bevond zich in een bouwvallige toestand. De voormalige eengezinswoning, omringd door water, kende een zeer eenzaam bestaan.

De visie van het project was tweeledig. De woning diende in ere te worden hersteld maar moest meteen ook toegankelijker zijn voor het brede publiek. Voor de nieuwe activiteiten was extra ruimte nodig. Om een nieuwe uitbreiding maximaal te integreren in het park werd gekozen om het gedeeltelijk te laten zweven. Een massief volume als abstractie van het hoofdgebouw functioneert als steun/fundering van het glazen volume.

Door het veelvuldig gebruik van glas krijgt de uitbreiding een transparant gevoel. Het park loopt visueel onder en door het gebouw door. De reflectie van het glas laat het nieuwe volume quasi verdwijnen in zijn omgeving. De vila blijft zijn prominent uitzicht op de middeleeuwse motte behouden.

 Binnenin het gebouw wordt gewerkt met een zwevende houtstructuur. Door de verhoogde vloerpas wordt de beleving van het park vanuit het gebouw nog intenser. 

Tekengebied-2K
Tekengebied-1K
Tekengebied-3K
Tekengebied-5K
Tekengebied-6K