LEIREKEN

2022 - In progress

Merchtem, België

Het project omvat de verbouwing van een landelijke hoeve gelegen te Merchtem. Gezien de zonevreemheid diende creatief te worden omgegaan met de beschikbare volumes en oppervlaktes. Maximalisatie van het programma met aandacht voor ruimtelijkheid en respect voor de traditionele bouwtypolgie staan centraal.

 Een minder gunstige oriëntatie, waarbij de zon aan de straatzijde van de woning ondergaat, resulteerde in het concept van de vierkantshoeve met binnentuin. De woning wordt getypeerd door een L-vormige footprint. Een wel gepositioneerde tuinmuur zorgt voor de nodige omsluiting en privacy. In relatie tot de woning ontstaat een binnenkoer waarin het aangenaam vertoeven is in de avondzon

De bestaande indeling wordt volledig herwerkt met aandacht voor zicht, licht en beleving van de landelijke context. De leefruimtes worden achteraan in het volume gepositioneerd met doorzichten naar de binnentuin aan de voorzijde en zicht op de weilanden achter de woning.

Ambacht en natuurlijke elementen definiëren de materialisatie. 

Tekengebied-1vak
Tekengebied-2vak
Tekengebied-3vak
Tekengebied-6vak
Tekengebied-5vak
Tekengebied-7vak